Починал е джаз пианистът Марио Станчев, съобщи журналистката Албена Безовска -

...
Починал е джаз пианистът Марио Станчев, съобщи журналистката Албена Безовска -
Коментари Харесай

Почина джаз пианистът Марио Станчев

Починал е джаз пианистът Марио Станчев, заяви журналистката Албена Безовска - някогашен дълготраен пиар на " Банско джаз фест ", на чиято сцена той концертира в златните години на фестивала. Съболезнования под новината изрекоха редица негови сътрудници музиканти - Веселин Веселинов-Еко, Любомир Денев, Пламен Джуров и други

Роден в София през 1948 година, Марио е наследник на известния в бохемските среди пианист Тинко Станчев и французойката Мишлин. Самият той стартира да свири на пиано 5-годишен, а импровизацията открива в юношеските си години, когато и стартира да учи в Музикалното учебно заведение. На 22 става част от " Симеон Щерев квартет ", само че заради неблагонадежност и донос от негов сътрудник не го пускат да пътува в чужбина за гастролите на състава. Не му разрешават да свири даже в Москва.

През 1980 година той бяга от България. Качва се на аероплан на Air France с паспорт на френски публицист, като преди този момент се е дегизирал да наподобява на него. Бягството урежда майка му, с която в това време татко му е разведен и се е върнала във Франция. Историята припомня големият ценител и историк на българския джаз Владимир Гаджев. 

През идващите години Марио Станчев съумява да свири с известни имена в джаза във Франция и в Ню Йорк, прави кариера на учител, началник на джазови обединения, композитор и реализатор. Дизи Гилеспи, Чет Бейкър,  Рон Картър, Джон Скофийлд, Майкъл Брекър, Туутс Тилеманс, Лоран Блументал, Лионел Мартен са измежду легендите, с които е излизал на една сцена. 

Марио Станчев се връща в София с победоносен концерт в зала 3 на НДК през 1990 година Тогава за пръв път посещава и гроба на своя татко. Следва спад на интереса към него и джаза, само че след 2000 година още веднъж стартират гостувания - на " Аполония ", " Банско джаз фест ". В последните години той редовно свири в България, прави и показни уроци в учебните заведения, на които е възпитаник – Националното музикално учебно заведение " Любомир Пипков "  и Музикалната академия " Панчо Владигеров ".

Записва албума Autumn Leaves in Sofia (2014) дружно с Христо Йоцов - барабани, и Димитър Карамфилов - контрабас. Пак тях кани и за последния си план Monk & More, отдаден на Телониъс Мънк и показан онлайн в София през зимата на 2020 година През януари т.г. този състав, прочут под името New Bulgarian Trio, концертира в Лионската опера.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР